Circulair bekersysteem

Circulair bekersysteem: vanaf 2024 verplicht voor eenmalige bekers

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft recent de Ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik gepubliceerd. De regeling omvat de verdere uitwerking van een aantal maatregelen, die voortkomen uit de Europese richtlijn voor single use plastics. In deze ministeriële regeling staan aanvullende maatregelen om het gebruik van plastic drinkbekers voor eenmalig gebruik verder te verminderen. Zo wordt per 1 januari 2024 een circulair bekersysteem op festivals en evenementen verplicht. Bekers zijn dan alleen nog toegestaan als ze hoogwaardig (cup-to-cup) worden gerecycled en voldoen aan de verplichte recyclingpercentages van 75% in 2024, oplopend tot 90% in 2027.

Verplichte melding door exploitant

Evenementen die vanaf 2024 kiezen voor een systeem met recyclebare PET-bekers, moeten hiervan van tevoren (termijn nog onbekend) melding maken. Het meldformulier moet worden ingediend bij de ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport. Naast deze melding moet er ook een administratie worden bijgehouden van de plastic bekers die verstrekt en ingezameld worden. Dit gebeurt in overleg met de afvalverwerker, die input geeft over de hoeveelheid gerecycled materiaal. De registratie van deze bekergegevens wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. De exploitant is verantwoordelijk voor de zowel de melding als de registratie van de gegevens.

PET360 bekers + 360BOX: dé perfecte combinatie

Op dit moment is PET (PET360) het enige materiaal dat hoogwaardig gerecycled kan worden tot nieuwe drinkbekers. In de transitie naar een circulaire economie levert Bordex Packaging niet alleen de PET360 bekers, maar al sinds 2021 ook een complete (recycling)service. Perfect voor kleine- en middelgrote evenementen. Bij een bestelling vanaf 5.000 bekers kun je de 360BOX geleverd krijgen, compleet met plastic binnenzak en bijbehorend communicatiemateriaal. Na afloop wordt het PET afval keuring opengehaald en verwerkt tot nieuw granulaat. Een compleet closed-loop systeem, met 0% waste!

Strengere lokale eisen?

De ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik is een minimumvereiste. Als er lokaal strengere, gemeentelijke verordeningen zijn met betrekking tot het gebruik van plastic bekers, dan gelden deze eisen.

Vragen of interesse in PET360 bekers en/of 360BOXEN? Bel Ali Keskin (Key-Accountmanager Events). Telefoon: 06-29413097.

Downloads