The Single-Use-Plastics Directive: de veranderingen vanaf 3 juli 2021

De SUP (Single-Use-Plastics) maatregelen vanaf juli 2021 zijn bekend! Vanaf 3 juli komt er een verbod op plastic en biobased borden, bestek, roerstaafjes & rietjes. Deze disposables moeten vanaf dat moment vervangen worden door herbruikbare (meermalige) alternatieven. De producten kunnen ook vervangen worden door alternatieve materialen als karton of bagasse. Voor plastic PET/PET360 bekers geldt vanaf juli 2021 een markeringsplicht. Al onze plastic bekers moeten vanaf dat moment worden voorzien van twee pictogrammen en de tekst GEMAAKT VAN PLASTIC. En deze verandering geldt niet alleen voor transparante bierbekers, maar ook voor koffiebekers. Die bevatten namelijk in de meeste gevallen een coating, gemaakt van plastic of biobased plastics (bijvoorbeeld PLA). De verplichte markering mag zowel bedrukt, gegraveerd als in reliëf (embossed) worden aangebracht. Omdat bekers zonder inkten beter en milieuvriendelijker te recyclen zijn, gaat onze voorkeur uit naar embossing of engraving! Bekers die voor juli op de lokale (Nederlandse) markt zijn gebracht, kunnen nog tot juli 2022 worden ingezet.

Veranderingen in de toekomst

Naast de genoemde SUP regeling per 3 juli, wordt er door Brussel en de Nederlandse overheid ook gekeken naar nieuwe, aanvullende regelgeving. Binnen 5 jaar wil de overheid een meetbare reductie van het gebruik van plastic bekers bewerkstelligen. Zo worden er vanaf 2023 maatregelen genomen om het gebruik verder te ontmoedigen. Er komt na alle waarschijnlijkheid een verbod op gratis verstrekking van bekers. Hoe dat er exact uit komt te zien is op dit moment nog niet bekend.

Heb je een vraag over de SUP ontwikkelingen?  

Bel Ali Keskin, Accountmanager Bordex Packaging. Telefoon: 06-29413097 Of mail naar sales@festivalcup.nl